Additions & Alterations

Silo House

Project Manager/Designer: Tamar Kisilevitz

Completion Date: 2001

Location: arroll Gardens, Brooklyn

Visit:

The design concept started from the analysis of the lifestyles of the two occupants; one welcomes people from the outside, but needs privacy once they are inside and the other is self-contained, but seeks stimulation from external sources.Inspiration was drawn from the inherent beauty and simplicity of the 6-inch thick exposed concrete walls, and the proximity to the canal and the Carroll Street Bridge as emotive elements, tying the project into a non-conventional landscape.The ultimate use of the space dictated varied treatments to the two silos; for the smaller one, partitions are removed from the perimeter to form a central service core, with the main spaces open to each other around the space.As the tanks were previously topless, a flat roof was built over the small silo that would provide a roof terrace for the writer’s studio, and a cylindrical sloping roof was built for the large silo with an elaborate ventilation system and wedge-shaped operable skylights that create a continuous flood of light overhead. Wooden rafters radiating from the centre outward provide the structure for the new roof.Prior to any construction, the silos were de-contaminated; thus, the structures were retained without having to provide additional exterior or interior coatings.Throughout the revamping of the once unused oil tanks, this project presents a successful new approach toward preservation of structures that might have otherwise been lost through unnecessary demolition.

Court Street

Project Manager/Designer: Alex Zhitnik

Completion Date: June 2001

Location: Carroll Gardens

Visit:

This house is a prominent feature on a fringe block in Carroll Gardens, Brooklyn, where housing and commercial uses exist side by side as testament to a lifestyle which exists in New York City.The striking terracotta facade was carefully restored and preserved, and the addition on the second floor, in the rear, respects the sculptural nature of the building.In addition to creating the client's dream home, this renovation and addition has made a significant contribution in maintaining this picturesque block with its distinctive historic characteristics.It has resisted the local brick building, and while the house, gardens and interiors are concealed and private, the sculptural facade presents a public face for all to enjoy.