Industrial

Stop & Stor

Project Manager/Designer: Albert Faks

Completion Date: June 2008

Location: East Flatbush, Brooklyn

Visit: http://www.stopandstor.com

88th Street

Project Manager/Designer: Albert Faks

Completion Date: December 2005

Location: Woodhaven

Visit:

When a marble and stone yard abandoned its yard and cutting facility for a more prestigious location, a self storage company saw the potential in redefining this property's purpose. This realignment of uses permits part of the existing multi-storied factory building to remain, while a new addition is constructed to envelope the old structure with new. Extensive structural and architectural detailing were required to join the existing structure with the new, an undertaking that was further complicated due to the irregular shape of the trapezoidal lot. The structure of the building was modified to allow for sufficient clearance and turning radius for truck access in, out and through the building. A superstructure was constructed to acts much like a suspension bridge, bearing on existing reinforced side walls to allow for a relatively unobstructed, flexible interior. The usability and operation of the building is critical to the success of the project as the much as the exterior look that it flaunts. For this reason, the design was approached much like a master plan for a little city, with its own interior roads, parking areas, loading, service, offices and support systems. Creating a "looping" road way pattern with user-friendly parking and loading berths has once again proved to be successful in this, our tenth self-storage facility with this company. The final touch - Stop & Stor's signature red tile entryway and blue and yellow stepped stripping -- ensures the consistency and recognition required in the competitive arena of self storage.

Glenwood Road

Project Manager/Designer: Albert Faks

Completion Date: March 2003

Location: East New York

Visit: http://stopandstor.com/

This 3 story, 100,300 S.F. Building is used for retail self-storage. It was designed to accommodate local residents and business alike. This highly successful retail venture was fully occupied with local residential and business tenants within weeks of opening. In fact, the success of this project has brought two separate competitors to the neighborhood and led the owner to expand this facility in a subsequent building project. The most notable feature of this building is its adaptive reuse of an existing, but empty warehouse. By utilizing the existing interior height to add one floor in that volume, the design doubled the value of the building to the owner and increased the level of service to the community.

Shore Parkway

Project Manager/Designer: Robert M. Scarano Jr.

Completion Date: February 2003

Location: Bensonhurst

Visit: http://www.stopandstor.com

This new 3-story, 35,000 square foot new building used for retail self-storage, is the seventh building created for this particular client. It was designed to accommodate local residents and businesses by affording them the flexibility of having a place to use for their growth. The buildings' justify prominent location at the front of the site, use of color and signage have already brought attention to the area, encouraging the development of several large nationally known retail establishments on adjacent sites. The energy and safety conscious design incorporates a sophisticated security system, interior loading berths, controlled access and motion sensitive lighting. In addition to secure storage while minimizing energy consumption, portions of an existing buildings block walls and foundations were incorporated into the design to minimize demolition, thereby reducing the adverse effects of construction on the site and the adjacent Gravesend Bay and its associated wetlands.

Landing Road

Project Manager/Designer: Robert M. Scarano Jr.

Completion Date: November 2005

Location: The Bronx

Visit:

Located in the high bridge section of the Bronx, this project explores new ideas for storage buildings. The concept of a big box has been used on this type of building before, but very often without the same visual richness. The overall composition consists of two main volumes of differing height and shape that intersect each other developing a dynamic composition augmented by the sloped configuration of the site. The aesthetics of the structure although less important realize a balance between form and function. This building is located within a residential district and is conceived as a blank sculpture that calls the attention of the passing traffic with a somber and serene presence in the neighborhood. Built at a cost of only fifty dollars per square foot, using a prefabricated structural system, the design was able to break the barriers of price for a building of this type.

Knickerbocker Avenue

Project Manager/Designer: Albert Faks

Completion Date: June 2003

Location: East Williamsburg

Visit:

Built to house the growing operation of a Williamsburg General Contractor specializing in structural steel and masonry sub construction, this free standing building provided the home to allow for his much needed growth. A modern design with crisp detailing created a statement and business icon that uses steel and masonry, the materials forming the owner's business palette. The mass of the building uses angular shapes and varying planes, inspired by to break down the volumes and express the uses of the space with in the building. Built on time and within budget the project shows that good design can be within the reach of everyone, even contractors.

63rd Street

Project Manager/Designer: Robert M. Scarano Jr.

Completion Date: April 2002

Location: Bay Ridge

Visit: http://www.stopandstor.com

This self-storage facility project was an addition and alteration of over 150,000 square feet within three stories, mezzanines and a cellar. The structure is a steel frame building, used by both public and retail costumers. For this project local labor, craftsmen and materials were extensively used, creating over twenty permanent jobs and dozens of temporary jobs during construction. Now that it is complete, the building by nature of its use, continues to supply employment opportunities and support for its use surrounding area. The dramatic design of this building monumentally marks a prominent site in the Bay ridge community, helping to stabilize and put into use what was once an unused track of land.